Οι άνδρες με κοινωνική φοβία υποφέρουν και από πρόωρη εκσπερμάτιση

Ξεκάθαρη σχέση μεταξύ κοινωνικής φοβίας και πρόωρης εκσπερμάτισης αποκαλύπτει γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Anxiety and Depression Association of America.

H κοινωνική φοβία ή, η «Κοινωνική Αγχώδης διαταραχή» όπως ονομάζεται, χαρακτηρίζεται από τον διαρκή και έντονο φόβο της κοινωνικής απόδοσης ή επίδοσης και της συνεπακόλουθης αμηχανίας ή και ντροπής που μπορεί να νίωσει κάποιος. Η κοινωνική φοβία δηλαδή αφορά σε όλες τις κοινωνικές καταστάσεις, όπου το άτομο ενδέχεται να φανεί κοινωνικά ανεπαρκές στα μάτια των άλλων και να κριθεί αυστηρά για αυτό.

Ένας άνδρας εκσπερματώνει πρόωρα όταν αυτό συμβαίνει πιο νωρίς από όσο ο ίδιος, ή η σύντροφος του θα ήθελε. Η διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης ως νόσος τίθεται όταν αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται συστηματικά και ο άντρας εκσπερματώνει λίγο πριν τη διείσδυση του πέους ή αμέσως μόλις έχει διεισδύσει.

Μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία είχε ως στόχο να εξετάσει το κατα πόσο η πρόωρη εκσπερμάτιση και η κοινωνική φοβία σχετίζονται άμεσα συγκρίνοντας την ομάδα πρόωρης εκσπερμάτισης με την ομάδα ελέγχου. Ογδόντα πέντε άτομα με πρόωρη εκσπερμάτιση συγκρίθηκαν με 93 άτομα απο την ομάδα ελέγχου. Κοινωνικές φοβίες είχαν σχεδόν ένας στους δύο στην πρώτη ομάδα, ενω στη δεύτερη μόνο ένας στους 10.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ κοινωνικής φοβίας και πρόωρης εκσπερμάτισης. Μολονότι, χρειάζεται επιβεβαίωση και απο περισσότερες μελέτες, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης φαίνεται να έχουν άμεσες κλινικές προεκτάσεις δεδομένου του ότι η κοινωνική φοβία και η πρόωρη εκσπερμάτιση γίνεται να αντιμετωπιστούν με την ίδια φαρμακευτική αγωγή, με εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).

Οι βιολογικοί αλλα και οι ψυχολογικοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. Η φαρμακευτική αγωγή σε συνδιασμό με την ψυχολογική υποστήριξη που συντείνει στην εξάλειψη των πεποιθήσεων που υπονομεύουν την ερωτική επαφή και σύνδεση αποτελούν βασικούς υποστηρικτικούς πυλώνες για μια υγιή σχέση.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Η Αναστασία Μοσχονά είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αναγνωρισμένο τακτικό μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων(BPS), καθώς και τακτικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Υγειας (HCPC). Στην Ελλάδα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).

Πηγή: in.gr

Υπηρεσίες

user1

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Η Ψυχοθεραπεία ειναι μια μακροχρόνια διαδικασία μέσα απο την οποία οι θεραπευόμενοι προσπαθούν να νοηματοδοτήσουν διαφορες πτυχές της ζωής τους, με εναν τρόπο υποστηρικτικό...

user3

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που επιθυμούν μέσα απο την ψυχοθεραπευτική διαδικασία να συνειδητοποιήσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα ...

user2

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν μπεί στη διαδικασία της ατομικής ψυχοθεραπείας και έχουν εμπιστευτεί την διαδικασία μπορούν να συνεχίσουν την ψυχοθεραπεία τους μπαίνοντας...

Που θα μας βρείτε

map

Δ. Σούτσου 5, ΤΚ 115 21, Πλατεία Μαβίλη Αθήνα

210.64.48.404

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh

Copyright © 2016 All Rights Reserved Συγκρότηση
κατασκευή ιστοσελίδων webmac