Πώς η σεξουαλική αντίληψη του εαυτού μας επηρεάζει την ερωτική μας ζωή

Σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου η εικόνα που έχει για τον εαυτό του, η αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης συνδέονται άμεσα με σκέψεις και συναισθήματα τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Η «σεξουαλική αντίληψη εαυτού» αποτελείται από εσωτερικές νοητικές διαδικασίες («γνωστικά σχήματα»), με βάση τις οποίες ένας άνθρωπος νοηματοδοτεί την αυτοεικόνα του ως ερωτικό/σεξουαλικό ον.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αμερική και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Sexual Βehaviour, διερευνήθηκε το κατά πόσο η αντίληψη που έχει ένας άνθρωπος για τον «σεξουαλικό εαυτό του», επηρεάζει την γενικότερη αυτοεικόνα του αλλα και την σεξουαλική ικανοποίηση που θεωρεί οτι αντλεί ο σύντροφος του απο εκείνον. Τέλος, πώς τα δυο προαναφερθέντα, επηρεάζουν τις αντιλήψεις που έχει το ζευγάρι όσον αφορά στη σεξουαλική ικανοποίηση και των δύο.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποτελούνταν από 117 ετερόφυλα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις. Και οι δύο σύντροφοι από κάθε ζευγάρι αξιολογήθηκαν με βάση τα «γνωστικά» τους «σχήματα», δηλαδή τις σεξουαλικές τους αντιλήψεις, την προσωπική τους ερωτική ικανοποίηση, αλλα και την μεταξύ τους ερωτική ικανοποίηση.

Για τους άντρες φάνηκε πώς όσο καλύτερη εικόνα είχαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους ως εραστές τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση έπαιρναν κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης αλλά αυτό δεν μεταφραζόταν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση της γυναίκας. Αντίθετα, οι γυναίκες όσο λιγότερο σεξουαλικές ένιωθαν τόσο λιγότερο απολάμβαναν την ερωτική επαφή χωρίς αυτό να έχει επίδραση στην ερωτική ικανοποίηση του συντρόφου τους. Οι άντρες και οι γυναίκες με θετική σεξουαλική αυτοεικόνα αξιολόγησαν τους συντρόφους τους ως περισσότερο ικανοποιημένους.

Οι σημαντικοί άλλοι, όπως είναι οι σύντροφοι, οι φίλοι, η οικογένεια κ.λπ. κατέχουν ένα μεγάλο και σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Πολλές φορές επηρεάζεται και αντανακλάται η εμπιστοσύνη που έχουμε στις ικανότητες μας μέσα απο το καθρέπτισμα των άλλων.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αλλα και την συμπεριφορά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις χαμηλής αυτοεικόνας καταλυτική μπορεί να είναι η βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε απο ειδικούς ως προς την αναγνώριση θετικών χαρακτηριστικών μας και μετέπειτα εσωτερική ενδυνάμωση μας. Ο στόχος είναι να αντλούμε την αυτοεκτίμηση μας από εμάς τους ίδιους και δευτερευόντως μέσα απο την αντανάκλαση που κάνουν οι σημαντικοί άλλοι για εμάς.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Η Αναστασία Μοσχονά είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αναγνωρισμένο τακτικό μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων(BPS), καθώς και τακτικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Υγειας (HCPC). Στην Ελλάδα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).

Πηγή: in.gr

Υπηρεσίες

user1

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Η Ψυχοθεραπεία ειναι μια μακροχρόνια διαδικασία μέσα απο την οποία οι θεραπευόμενοι προσπαθούν να νοηματοδοτήσουν διαφορες πτυχές της ζωής τους, με εναν τρόπο υποστηρικτικό...

user3

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που επιθυμούν μέσα απο την ψυχοθεραπευτική διαδικασία να συνειδητοποιήσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα ...

user2

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν μπεί στη διαδικασία της ατομικής ψυχοθεραπείας και έχουν εμπιστευτεί την διαδικασία μπορούν να συνεχίσουν την ψυχοθεραπεία τους μπαίνοντας...

Που θα μας βρείτε

map

Δ. Σούτσου 5, ΤΚ 115 21, Πλατεία Μαβίλη Αθήνα

210.64.48.404

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh

Copyright © 2016 All Rights Reserved Συγκρότηση
κατασκευή ιστοσελίδων webmac