Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν κίνδυνο για τη σεξουαλική υγεία

Tόσο οι διαταραχές ύπνου όσο και η στυτική δυσλειτουργία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής και αποτελούν μείζον σημείο ενδιαφέροντος στο γενικό πληθυσμό και τους επαγγελματίες υγείας. Οι διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία σχετική με τον ύπνο, και πιο συγκεκριμένα, δυσκολία στο να κοιμηθεί κάποιος ή να κοιμάται σε ακατάλληλες ώρες, να κοιμάται πολύ (υπερυπνία), ή να έχει μη φυσιολογικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η υπνική άπνοια είναι μια απο τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου. Με τον όρο υπνική άπνοια εννοούμε επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι ήπιες αλλά μερικές φορές φτάνουν σε σοβαρό βαθμό και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του ασθενή. Πέρα από το αίσθημα κόπωσης και καταβολής της επόμενη μέρα, οι διαταραχές ύπνου έχουν ενοχοποιηθεί και για εμφάνιση υπέρτασης και καρδιακών αρρυθμιών. Παράλληλα, επηρεάζουν και την ποιότητα ζωης των ανθρώπων που συμβιώνουν με τον ασθενή.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ταϊβάν σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sleep Medicine, εξέτασε το κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχές ύπνου συγκριτικά με ανθρώπους ίδιας ηλικίας και φύλου χωρίς διαταραχές του ύπνου. Συγκρίθηκαν 603 ασθενείς με υπνική άπνοια με περίπου 17 χιλιάδες χωρίς υπνική άπνοια και με περίπου 35 χιλιάδες άνδρες που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή την ομάδα που δεν είχε καθόυ διαταραχές του ύπνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως η υπνική άπνοια αυξάνει κατά 10 φορές περισσότερο την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου ενώ η αύξηση αυτή είναι 4πλάσια στην ομάδα που υπέφερε από πιο απλές μορφές διαταραχών του ύπνου αλλά όχι από υπνική άπνοια. Η στυτική δυσλειτουργία ήταν συχνότερη σε νέους ανθρώπους και σε εκείνους που έκαναν χρήση βενζοδιαζεπινών (κοινών, δηλαδή, αγχολυτικών).

Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι ένδειξη ή σύμπτωμα ψυχικών ή και οργανικών προβλημάτων. Οι κίνδυνοι του ανεπαρκούς ύπνου εκτείνονται πολύ πέρα από την κούραση που βιώνουμε την επόμενη μέρα. Η επαρκής ποσότητα αλλά και καλή ποιότητα ύπνου «επαναφορτίζουν» το νου και βελτιώνουν την σωματική και ψυχική υγεία. Επίκεντρο της θεραπευτικής προσέγγισης των ειδικών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών επιστρατεύοντας την καταλληλότερη φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική αγωγή.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Η Αναστασία Μοσχονά είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αναγνωρισμένο τακτικό μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων(BPS), καθώς και τακτικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Υγειας (HCPC). Στην Ελλάδα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).

Πηγή: in.gr

Υπηρεσίες

user1

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Η Ψυχοθεραπεία ειναι μια μακροχρόνια διαδικασία μέσα απο την οποία οι θεραπευόμενοι προσπαθούν να νοηματοδοτήσουν διαφορες πτυχές της ζωής τους, με εναν τρόπο υποστηρικτικό...

user3

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που επιθυμούν μέσα απο την ψυχοθεραπευτική διαδικασία να συνειδητοποιήσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα ...

user2

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν μπεί στη διαδικασία της ατομικής ψυχοθεραπείας και έχουν εμπιστευτεί την διαδικασία μπορούν να συνεχίσουν την ψυχοθεραπεία τους μπαίνοντας...

Που θα μας βρείτε

map

Δ. Σούτσου 5, ΤΚ 115 21, Πλατεία Μαβίλη Αθήνα

210.64.48.404

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh

Copyright © 2016 All Rights Reserved Συγκρότηση

Πολιτική Απορρήτου
κατασκευή ιστοσελίδων webmac